Menu

IASI: 0232 206 180 | 0752 245 226

BRAILA: 0339 110 802 | 0745 399 196

5 beneficii ale vitaminei D

Vitamina D este asociată în mod tradiţional cu sănătatea oaselor, însă studii recente arată faptul că rolul său în organismul uman este mult mai complex: vitamina D acţionează ca reglator hormonal, reduce riscul de apariţie a bolilor inimii, cancerului, atacului cerebral, diabetului şi a bolilor autoimune.

 

Corpul nostru produce vitamina D odată cu expunerea directă a pielii noastre la soare, însă stilul de viaţă actual, caracterizat prin desfăşurarea activităţilor cu precădere în spaţii interioare, atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari, echivalează cu reducerea timpului petrecut afară, în soare. Vitamina D, cunoscută drept „vitamina soarelui”, se produce atunci când razele ultraviolete ale soarelui ajung în contact cu pielea şi astfel declanşează sinteza vitaminei D.

Efectele pozitive ale vitaminei D sunt nenumărate – iată-le pe primele cinci:

      1.  Fortifică sistemul imunitar

Răceala şi gripa sunt printre cele mai frecvente afecţiuni întâlnite indiferent de vârstă. Ele apar atunci când sistemul imunitar nu funcţionează corespunzător. Vitamina D stimulează producerea de peptide specifice în leucocitele din sânge şi în celulele epiteliale ale tractului respirator, ce luptă împotriva infecţiilor şi protejează plămânii.

      2.  Creşte puterea oaselor

Vitamina D ajută la absorbţia calciului la nivelul intestinului şi la menţinerea unor nivele optime de calciu şi fosfor, care să permită mineralizarea normală a oaselor. Vitamina D este necesară pentru creşterea şi remodelarea oaselor, proces ce are loc pe parcursul întregii vieţi şi în cadrul căruia ţesuturile osoase mature sunt eliminate de osteoclaste (celule ce resorb ţesutul osos) şi înlocuite cu noi ţesuturi osoase de către osteoblaste (celulele responsabile cu formarea de noi ţesuturi osoase). Nivelul redus al vitaminei D este asociat cu o masă osoasă redusă, principalul motiv de aparişie a osteoporozei.

      3.  Îmbunătăţeşte sănătatea creierului

Potrivit cercetărilor, 90% din persoanele afectate de Alzheimer au niveluri reduse de vitamina D. Un studiu clinic a evaluat legătura dintre vitamina D şi incidenţa bolii Alzheimer la  femeile în vârstă. S-a observat că grupul de femei cu cel mai mare aport de vitamina D (20% din total participanţi) avea cea mai redusă incidenţă a acestei afecţiuni.

       4. Previne bolile autoimune

Bolile autoimune sunt cele în care corpul şi sistemul său imunitar sunt stimulate să atace ţesuturile sănătoase din organism, fapt ce în condiţii normale nu s-ar întâmpla. Vitamina D este un modulator al sistemului imunitar; potrivit unor studii realizate în SUA, femeile care luau 400 IU de vitamina D în fiecare zi aveau un risc cu 40% mai mic de dezvoltare a unei afecţiuni autoimune. Totodată, suplimentarea nivelului de vitamina D a îmbunătăţit simptomele de artrită reumatoidă la 89% din pacienţi, în timp ce la 45% dintre aceştia afecţiunea a înregistrat remisie completă.

Totodată, efectele imunomodulatoare ale vitaminei D pot conduce la reducea riscului apariţiei sclerozei multiple şi a bolii Chron.

      5.  Reduce riscul apariţiei diabetului

Vitamina D sprijină absorbţia calciului, prevenind şi vindecând rahitismul şi osteomalacia (demineralizarea oaselor). Ne notat faptul că acelaşi calciu potenţează secreţia de insulină, al cărei deficit este asociat diabetului. Potrivit unui studiu publicat la începutul acestui an în „Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism”, persoanele cu un nivel redus de vitamina D au şanse crescute de a dezvolta diabet, indiferent de masa corporală.

Altele din această categorie: Picătura vie de sânge »
▲ SUS