Menu

IASI: 0232 206 180 | 0752 245 226

BRAILA: 0339 110 802 | 0745 399 196

Ai grijă de inima ta

Data de 29 septembrie marchează Ziua mondială a inimii, la iniţiativa Federaţiei Mondiale a Inimii şi sub patronajul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi al UNESCO.

Organizaţii de sănătate, societăţi specializate în cardiologie, fundaţii, instituţii guvernamentale şi de sănătate organizează cu această ocazie diferite manifestări, cum ar fi împărţirea de pliante, plimbări colective pe jos sau cu bicicleta în parcuri, concursuri sportive, crosuri, mese rotunde, conferinţe, pentru a informa populaţia asupra prevenirii bolilor cardiovasculare care anual fac peste 17 milioane de victime la nivel global. Acţiunile organizate cu acest prilej îşi propun să evidenţieze factorii de risc în afecţiunile cardiovasculare, precum şi modul în care pot fi prevenite aceste afecţiuni.

Afecțiunile cardiovasculare sunt situate pe locul I în ceea ce priveşte cauzele de mortalitate în Europa, atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare.

O inimă mai sănătoasă pornește de la promisiunea făcută de fiecare dintre noi de a găti și mânca mai sănătos, de a face mai multă mișcare, încurajându-ne copii să fie mai activi, spunând nu fumatului și sprijinindu-i pe cei dragi să se oprească din fumat. Sunt lucruri care ne fac nu numai sănătoși, ci și să ne simțim bine și să ne bucurăm de viață.

Boala cardiovasculară este astăzi cauza principală de mortalitate, însă nu trebuie să fie așa. Făcând doar câteva mici schimbări în viața noastră, putem reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral, precum și îmbunătăți calitatea vieții noastre și oferind un bun exemplu pentru generația următoare.

Este vorba despre a-ți spune tu, despre oamenii cărora le pasă și despre indivizi din întreaga lume, "ce pot face acum să mă îngrijesc de inima mea ... și de inima ta?"

17.500.000 oameni mor în fiecare an datorită afecțiunilor cardiovasculare, incluzând boala cardiacă și accidentul vascular cerebral. Acest număr reprezintă o treime din totalul deceselor de pe planetă și jumătate din totalul deceselor cauzate de bolile non-transmisibile. Aproximativ 80% din aceste decese se înregistrează în țările cu venituri mici și medii, unde resursele umane și financiare sunt cel mai puțin capabile să gestioneze povara afecțiunilor cardiovasculare.

Ziua Mondială a Inimii își propune să crească gradul de conștientizare privind afecțiunile cardiovasculare și să încurajeze indivizii, familiile, comunitățile și guvernele să ia măsuri pentru a reduce incidența acestor afecțiuni și a morții premature generate de ele, ajutând oamenii de pretutindeni să trăiască o viață mai lungă, mai bună, mai sănătoasă.

Altele din această categorie: « Top 3 alimente generatoare de stres Hepatita B »
▲ SUS