Menu

IASI: 0232 206 180 | 0752 245 226

BRAILA: 0339 110 802 | 0745 399 196

Apa – esențială pentru organism

Apa face mai mult decât să vă stingă setea – apa este esenţială pentru sănătate: putem trăi fără alimente o lună, însă doar o săptămână fără apă. 60% din corpul nostru este format din apă, aceasta fiind vitală pentru multe din funcţiile organismului.

Astfel, apa:

  1. Reglează temperatura corpului
  2. Asigură umidificarea țesuturilor din ochi, nas și gură
  3. Protejează organele și țesuturile corpului
  4. Transportă substanțe nutritive și oxigen în celule
  5. Lubrifiază încheieturile
  6. Reduce efortul depus de rinichi și a ficat prin eliminarea reziduurilor
  7. Ajută la dizolvarea mineralelor și substanțelor nutritive pentru a le face accesibile organismului

În fiecare zi pierdem apă prin respirație, transpirație, urină și mișcări ale intestinului, de aceea este important să bem apă pe întreg parcursul zilei. Pentru activităţile de rutină din timpul zilei, într-o climă temperată ca în România, dacă beți suficient astfel încât să nu aveți senzaţia de sete şi să produceți urină deschisă la culoare, galben-pai, atunci cantitatea de lichide pe care o consumați este probabil adecvată. Institutul American de Nutriţie recomandă un consum de lichide de aproximativ 3 litri pentru bărbaţi, respectiv 2.2 litri pentru femei.

În timp ce majoritatea nevoilor dvs. de lichide ar trebui să fie satisfăcute de apa potabilă, băuturi precum supele, laptele, sucurile de fructe și ceaiurile decafeinizate pot în egală măsură ajuta. Fructele și legumele conțin, de asemenea, o cantitate importantă de apă. Deoarece este greu să urmăriți cantitatea de apă pe care o obțineți din alimente, este mai bine să beți zilnic cel puțin 8 pahare de apă.

Sfat: pentru a vă ajuta să rămâneți hidratat, începeți dimineața prin a bea un pahar de apă imediat ce vă treziți (chiar înainte de cafea) și țineți aproape o sticlă de apă oriunde mergeți.

 

▲ SUS