Menu

IASI: 0232 206 180 | 0752 245 226

BRAILA: 0339 110 802 | 0745 399 196

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza, care ad-literam înseamnă os poros, este o boală în care densitatea și calitatea oaselor sunt reduse.

Pe măsură ce oasele devin mai poroase și mai fragile, riscul de fractură crește mult. Pierderea densității osoase are loc în tăcere și treptat. Adesea, nu există simptome până când nu apare prima fractură.

Ce cauzează osteoporoza?

Oasele noastre sunt țesut viu și se schimbă în mod constant. Din momentul nașterii până la vârsta adultă, oasele se dezvoltă și se întăresc. Oasele noastre sunt cele mai dense la începutul vârstei de 20 de ani. Pentru persoanele cu osteoporoză, pierderea osoasă depășește creșterea de oase noi. Oasele devin poroase, fragile și predispuse la fracturi.

Fracturi osteoporotice

În întreaga lume, 1 din 3 femei și 1 din 5 bărbați sunt expuși riscului unei fracturi osteoporotice. De fapt, o fractura osteoporotica este estimată sa apara la fiecare 3 secunde. Cele mai frecvente fracturi asociate cu osteoporoza apar la nivelul șoldului, coloanei vertebrale și încheieturii mâinii. Probabilitatea apariției acestor fracturi, în special la nivelul șoldului și coloanei vertebrale, crește odată cu vârsta atât la femei, cât și la bărbați.

De interes deosebit sunt fracturile vertebrale (spinale) și de șold. Fracturile vertebrale pot avea consecințe grave, inclusiv pierderea înălțimii, durerea și deformarea intensă a spatelui. O fractură de șold necesită adesea intervenții chirurgicale și poate duce la pierderea independenței de mișcare sau a decesului.

Prevenirea, diagnosticul și tratamentul

Vestea bună este că există multe măsuri care pot fi luate pentru prevenirea și diagnosticarea osteoporozei. Acum este o afecțiune în mare măsură tratabilă și, cu o combinație de schimbări de stil de viață și un tratament medical adecvat, multe fracturi pot fi evitate.

În cadrul Laboratorului Praxis pot fi efectuate o serie de investigaţii în vederea determinării riscului individual de dezvoltare a osteoporozei şi a monitorizării metabolismului osos, precum Osteocalcin, 25-OH Vitamina D, CTX. Detalii suplimentare la telefon 0232.206180.

▲ SUS