Menu

IASI: 0232 206 180 | 0752 245 226

BRAILA: 0339 110 802 | 0745 399 196

Colesterolul bun vs. colesterolul rău

Colesterolul nu este doar ceva care se află în corpul nostru precum grăsimea din jurul taliei. Este transmis prin fluxul sanguin de “transportatori” formați din grăsimi (lipide) și proteine. Aceștia sunt numiți lipoproteine.

Doua tipuri de lipoproteine ​​transportă colesterolul în și din celule. Una este lipoproteina cu densitate scăzută sau LDL. Cealaltă este lipoproteina cu densitate mare sau HDL. Cantitatea fiecărui tip de colesterol din sânge poate fi măsurată printr-un test de sânge.

LDL Colesterol (rău)

LDL colesterolul se numește colesterol "rău". Este un colesterol mai puțin dorit, deoarece contribuie la acumularea de grăsime în artere (ateroscleroză). Placa acumulată îngustează arterele și crește riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral și boală arterială periferică (artere înguste în picioare).

HDL Colesterol (bun)

HDL colesterolul este colesterolul "bun". Este colesterolul "sănătos", deci nivelurile mai ridicate sunt mai bune. Experții cred că HDL acționează ca un măturător, care transportă colesterolul LDL departe de artere și înapoi la ficat, în vederea procesării.

Un nivel sănătos de colesterol HDL poate proteja împotriva atacului de cord și a accidentului vascular cerebral. Studiile arată că nivelurile scăzute de colesterol HDL cresc riscul bolilor de inimă. Colesterolul HDL nu elimină complet colesterolul LDL. Doar un sfert până la o treime din colesterolul din sânge este transportat de HDL.

Trigliceridele

Trigliceridele sunt cele mai frecvente tipuri de grăsimi din organism; stochează excesul de energie din alimentație. Un nivel ridicat al trigliceridelor combinat cu colesterolul HDL scăzut sau colesterolul LDL ridicat este legat de acumularea de grăsimi în pereții arterelor. Acest lucru crește riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral.

În cadrul Laboratorului Praxis se efectuează analizele ce permit determinarea nivelului de colesterol din sânge. Informații suplimentare la numerele de telefon 0232 206 180 | 0752 245 226.

▲ SUS