Menu

IASI: 0232 206 180 | 0752 245 226

BRAILA: 0339 110 802 | 0745 399 196

Despre căpușe și depistarea bolii Lyme

Testul pentru boala Lyme este efectuat pentru a se stabili cauzele unor simptome precum stări de oboseală acute, febră, dureri musculare și ale articulațiilor, dureri de cap și anghilozări ale gâtului, dar și afecțiuni cerebrale și cardiace, alături de stări de nervozitate.

Boala Lyme este o boală infecțioasă produsă de o bacterie numită Borrelia Burgdorferi. Această bacterie este transmisă la om prin mușcătura de căpusă. Mușcătura de căpușă nu este echivalentă cu boala Lyme, doar un procent redus de căpușe fiind infectate cu Borrelia Burgdorferi, bacteria răspunzătoare de apariția bolii Lyme (borelioza).  Boala Lyme afectează întreg organismul și prezintă o gamă foarte vastă de simptome, ceea ce o face mai greu de depistat, gama de teste pentru identificarea unei posibile infecții cu Borrelia Burgdorferi fiind destul de diversificată.

Cazurile de mușcături de căpușe se înmulțesc primăvara și vara și se întâlnesc de regulă în zonele cu vegetație. Prezența animalelor crește șansele ca acești paraziți să existe în zonă și să-și caute o gazdă. Recunoașterea unei căpușe este simplă: cele tinere au trei perechi de picioare, iar cele mature, patru perechi. Femelele sunt negre cu abdomenul roșu, iar masculii sunt negri în totalitate. Au dimensiuni foarte mici, însă pot fi observate cu ochiul liber fără probleme. Dupa ce se hrănesc cu sânge, căpușele își măresc dimensiunea și sunt și mai usor de detectat.

Căpușele nu zboară și nici nu sar. Cele mai mari șanse de a se atașa de corpul gazdei sunt prin contact fizic simplu. De regulă, atunci când gazda circulă prin iarbă sau prin apropierea altor animale, căpușele se atașează de tegument și, timp de câteva zile, se hrănesc cu sânge.

Testele imunologice sunt poate cel mai des întrebuințate pentru depistarea bolii Lyme. Organismul uman începe să producă anticorpi în decursul a două luni din momentul infestării cu bacteria Borrelia Burgdorferi. Totuși, acești anticorpi au capacitatea de a rămâne în organism mulți ani după ce boala a fost tratată. Tocmai de aceea, aceste teste imunologice nu pot stabili dacă infestarea s-a produs recent sau într-un alt moment din trecut.

Testele imunologice sunt de trei feluri:

  1. Testul ELISA (prescurtare ce vine de la enzyme-linked immunosorbent assay) - reacție imunoenzimatică. Acest test are capacitatea de a pune în evidență anticorpii dezvoltați împotriva unui agent bacterian sau viral (în cazul de față, evidențierea anticorpilor specifici bacteriei Borrelia Burgdorferi).
  2. Testul IFA (prescurtare după indirect fluorescent antibody assay) - reacție imunofluorescentă. Și acest test, asemenea testului ELISA, este efectuat pentru a depista anticorpii dezvoltați de organism împotriva bacteriei Borrelia Burgdorferi. Specialiștii susțin că acest test este mai putin sigur și performant decât testul ELISA, de aceea el este efectuat doar în momentul în care primul nu este disponibil.
  3. Testul Western Blot - acest test este efectuat pentru a descoperi anticorpii formați de organism, specifici bolii Lyme, dar și pentru a confirma rezultatele testelor ELISA și IFA. Testul Western Blot este efectuat în cazul unei infecții cronice provocate de boala Lyme. Este indicat ca testarea pentru depistarea anticorpilor specifici Borrelia Burgdorferi să se faca în doi pași, astfel încat Testul Western Blot sa fi fost precedat fie de testul ELISA, fie de testul IFA.

Informații suplimentare referitoare la efectuarea testelor de depistare a bolii Lyme la numerele de telefon 0232 206 180, 0752 245 226 sau la oricare din punctele noastre de recoltare.

▲ SUS