Menu

IASI: 0232 206 180 | 0752 245 226

BRAILA: 0339 110 802 | 0745 399 196

Diabet - simptome și factori de risc

Diabetul zaharat se referă la un grup de boli care afectează modul în care organismul dumneavoastră utilizează zahărul din sânge (glucoza).

Glucoza este vitală pentru sănătatea dvs. deoarece este o sursă importantă de energie pentru celulele care alcătuiesc mușchii și țesuturile. Este, de asemenea, principala sursă de combustibil a creierului.

Simptome

Simptomele diabetului variază în funcție de cantitatea de zahăr din sânge. Unii oameni, în special cei cu prediabet sau diabetul de tip 2, pot să nu simtă inițial simptome. În cazul diabetului de tip 1, simptomele tind să apară rapid și să fie mai severe.

Unele dintre semnele și simptomele diabetului de tip 1 și de tip 2 sunt:

  1. Creșterea setei
  2. Urinare frecventa
  3. Foamea extremă
  4. Pierderea in greutate inexplicabila
  5. Prezența cetonelor în urină
  6. Oboseală
  7. Iritabilitate
  8. Vedere încețoșată
  9. Vindecarea lentă
  10. Infecții frecvente, cum ar fi cele ale gingiilor sau infecțiile cutanate și cele vaginale

Diabetul de tip 1 se poate dezvolta la orice vârstă, deși apare adesea în timpul copilariei sau adolescenței. Diabetul de tip 2, cel mai frecvent tip, se poate dezvolta la orice vârstă, deși este mai frecvent la persoanele cu vârsta peste 40 de ani.

Factorii de risc pentru diabetul zaharat de tip 1

Deși cauza exactă a diabetului de tip 1 nu este cunoscută, factorii care pot semnala un risc crescut includ:

- Istoricul de familie. Riscul crește dacă un părinte sau un frate are diabet de tip 1.

- Factori de mediu. Circumstanțe cum ar fi expunerea la o boală virală cresc probabilutatea apariției diabetului de tip 1.

- Prezența celulelor ce acționează împotriva propriului corp (autoanticorpi). Uneori membrii familiei persoanelor cu diabet zaharat de tip 1 sunt testați pentru prezența autoanticorpilor diabetici. Dacă aveți acești autoanticorpi, aveți un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat de tip 1. Dar nu oricine are acești autoanticorpi dezvoltă diabet.

Factorii de risc pentru prediabet și diabetul de tip 2

- Greutate. Cu cât aveți mai multe țesuturi grase, cu atât celulele dumneavoastră devin mai rezistente la insulină.

- Inactivitate. Cu cât sunteți mai puțin activi, cu atât riscul este mai mare. Activitatea fizică vă ajută să vă controlați greutatea, consumă glucoză ca energie și face celulele mai sensibile la insulină.

- Istoricul de familie. Riscul crește dacă un părinte sau un frate are diabet de tip 2.

- Vârsta. Riscul creste odata cu imbatranirea, fapt corelat cu tendința de a face mai putina miscare, de pierdere a masei musculare. Dar diabetul de tip 2 crește și în rândul copiilor, adolescenților și adulților mai tineri.

- Diabet gestațional. Dacă ați dezvoltat diabet gestational atunci când ați fost gravidă, riscul de a dezvolta prediabet și diabet zaharat tip 2 mai târziu crește. Dacă ați născut un copil care cântărește mai mult de 4 kilograme, sunteți, de asemenea, expusă riscului de diabet de tip 2.

- Sindromul ovarului polichistic. Pentru femei, sindromul ovarului polichistic - o afecțiune comună caracterizată prin perioade menstruale neregulate, creștere excesivă a părului și obezitate - crește riscul de diabet.

- Tensiune arterială crescută. Tensiunea arterială de peste 140/90 mm Hg este legată de un risc crescut de diabet de tip 2.

- Niveluri anormale de colesterol și trigliceride. Dacă aveți niveluri scăzute de lipoproteine ​​cu densitate mare (HDL) sau colesterol "bun", riscul de diabet zaharat de tip 2 este mai mare. Trigliceridele sunt un alt tip de grăsime transportat în sânge. Persoanele cu un nivel ridicat de trigliceride au un risc crescut de diabet zaharat de tip 2. Medicul dumneavoastră vă poate informa care sunt nivelurile colesterolului și al trigliceridelor.

Prevenirea complicaţiilor asociate diabetului zaharat se realizează prin controale medicale periodice şi teste de laborator destinate monitorizării. Astfel, în cadrul Laboratorului Praxis sunt disponibile următoarele analize: 

- Glicemie
- Insulină
- Peptid C
- Hemoglobina glicozilată
- Microalbuminurie

Detalii suplimentare la numerele de telefon 0232.206180 şi 0752.245226.

▲ SUS