Menu

IASI: 0232 206 180 | 0752 245 226

BRAILA: 0339 110 802 | 0745 399 196

Donarea de sânge poate salva vieți

14 iunie este o zi importantă pentru sănătatea umanității: Ziua Internațională a Donatorului de Sânge. Organizația Mondială a Sănătății a stabilit acest eveniment pentru a crește conștientizarea importanței uriașe a donării de sânge și pentru a încuraja publicul larg să doneze regulat.

Data aleasă aniversează nașterea, în 1868, a medicului vienez Karl Landsteiner, care în 1930 a primit Premiul Nobel pentru descoperirea și clasificarea grupelor de sânge în sistemul ABO. Astfel, transfuziile de sânge au devenit mult mai sigure, salvând anual milioane de vieți. 

Nevoia de sânge este permanentă, întrucât tot timpul există numeroase urgențe medicale care necesită transfuzii de sânge: accidente, hemoragii, operații și transplanturi de organe, nașteri cu complicații, pacienți cu anemii severe, cancer, arsuri etc. Din păcate, puțini dintre donatorii eligibili donează constant.

Statistic, România este pe ultimele locuri în ce privește donarea benevolă de sânge, iar multe intervenții chirurgicale din țară sunt amânate.

Înainte de a dona sânge, este recomandabil să fie luată o gustare, evitându-se mesele copioase, cu grăsimi și băuturi alcoolice. Nu este permis consumul de alcool cu 24 de ore înainte de a dona sânge ori fumatul înainte și după donarea de sânge. Se recomandă ca donarea de sânge să se facă de o persoană care s-a odihnit suficient, nu după o noapte nedormită.

Dupa efectuare unor analize medicale (hemoglobină, glicemie,determinare de grup sanguine OAB si Rh, hemoleucograma la recomandarea medicului) si dupa masurarea greutatii, inaltimii, temperaturii, urmeaza examenul clinic propriu zis, in cabinetul medicului care stabileste eligibilitatea donatorului de sange.

Odata declarant eligibil, donatorul ajunge in sala de recoltare, unde dupa identificarea corecta, doneaza o cantitate de 450 ml de sange, intr-un interval de maximum 10 minute. Repausul post donare (15-30 minute) este deosebit de important, pentru a se evita aparitia lipotimiei. 

Donatorul de sânge este orice cetățean român cu domiciliul în România sau orice cetățean al UE care are reședința în România, este sănătos și se supune regulilor de prelevare a sângelui. Alte condiții, conform Centrului de Transfuzii Sanguine Iași, România:

  1. Vârsta de la 18 la 62 de ani  
  2. Donator iniţial la peste 50 de ani - sub directa responsabilitate a medicului care efectuează selecţia
  3. Greutatea corporală mai mare de 50 kg, in corelatie cu inaltimea
  4. Nu trebuie să prezinte pletoră, debilitate, intoxicaţie cu etanol sau droguri, subnutriţie, instabilitate mintală, icter, cianoză, dispnee, anemie
  5. Temperatura corporală < 37,5°C  
  6. Potenţialul donator trebuie să aibă vene vizibile sau bine conturate şi flexibile. Nu trebuie să prezinte leziuni sau eczeme, iritaţii, erupţii locale
  7. Pulsul - Regulat - 50-100 bătăi/minut Cu excepţia sportivilor de performanţă, care pot fi acceptaţi la donare şi în condiţiile descoperirii unei bradicardii de < 50 bătăi/minut
  8. Tensiunea arterială 100 mm Hg <= TAS <= 180 mm Hg 60 mm Hg <= TAD <= 100 mm Hg

Donarea de sange este un act voluntar, anonim, iar cei din Iași care doresc să doneze sânge o pot face la Centrul de Transfuzii Sanguine Iași, Strada Nicolae Bălcescu nr.21, mun. Iași, jud. Iași, tel./fax: 0332 408 329, telefon: 0332 408 328.

 

▲ SUS