Menu

IASI: 0332 80 27 63 | 0740 034 141

BRAILA: 0339 407 400 | 0741 061 793 | 0745 399 196

Evaluarea HER2/neu in tumorile mamare

Supraexprimarea/amplificarea HER2/neu (Human Epidermal Growth Factor Receptor 2 (engl.)  = Receptorul factorului de creștere hormonală 2) în 15-20% din tumorile de sân este asociată cu un prognostic slab, comportament agresiv al tumorii și totuși rată de răspuns patologic complet tot mai mare sub un tratament specific țintit.

Statusul HER2/neu poate fi evaluat prin tehnici IHC (imunohistochimice) sau ISH (tehnici de hibridizare in situ) folosind un bloc de parafină cu proba biopsiată.

Sa detaliem!

HER2/neu (ERBB2) este o proteină transmembranară sintetizată de gena cu același nume situată pe cromozomul 17,  având  activitate tirozinkinazică și rol de factor de creștere.

În situațiile în care această proteină este supraexprimată, în sensul că membrana unei singure celule conține mai multe molecule ale acestei proteine, aceasta acționează ca și oncogenă - induce o înmulțire necontrolată a celulei în context tumorigen. 

Celulele normale conțin aproximativ 100,000 receptori HER2/neu, pe când în tumorile cu supraexpresie HER2/neu acest număr poate ajunge la 2 milioane.

Supraexprimarea/amplificarea HER2 este întâlnită în mai multe tipuri de tumori maligne cu diverse localizări. 15-20% din cancerele de sân prezintă supraexprimare/amplificare HER2/neu. Tumorile mamare apar frecvent la femeile active cu vârsta cuprinsă între 40-60 ani. Este importantă atât diagnosticarea acestora în stadii incipiente de boală cât și evaluarea statusului proteinei HER2/neu cu scopul de a beneficia în urma terapiilor sistemice neoadjuvante.

Obiectivul principal al studiilor clinice privind eficacitatea anumitor linii terapeutice este obținerea unui răspuns patologic complet. Aceasta implică o evaluare foarte amănunțită a sânului postoperator pentru a se constata involuția totală a tumorii atât la nivelul glandei mamare cât și în limfonodulii de drenaj, ca rezultat al unui tratament neoadjuvant.

Evaluarea statusului proteinei HER2/neu prin teste IHC (imunohistochimice) sau ISH (tehnici de hibridizare in situ) este utilă în predicția răspunsului la terapia cu Herceptin (Trastuzumab) în carcinoamele mamare, dar și gastrice. Pacienții eligibili pentru terapia anti-HER prezintă o evoluție mai lentă a bolii sub tratament și o rată  mai mare de răspuns cu o supraviețuire globală îmbunătățită.

Metodele de evaluare a statusului HER2/neu fie prin teste IHC sau prin tehnici ISH au o corelație bună între ele, fiind sensibile, cu condiția de a fi utilizate kituri de determinare aprobate internațional și efectuate într-un laborator specializat care poate asigura validarea adecvată a procedurilor de testare.

Odată cu apariția pe piață a tratamentului Herceptin (Trastuzumab), a apărut necesitatea de standardizare a testării și raportării HER2/neu. Cea mai cost eficientă metodă este cea de testare prin teste IHC cu scorificare specifică:

• 0 (negativ) - nu se observă colorarea membranei sau aceasta interesează <10% din celulele tumorale;
• 1+ (negativ) - la >10% dintre celulele tumorale este detectată o colorare membranară vagă, abia perceptibilă. Membrana acestor celule este colorată numai parțial.
• 2+ (echivoc) - la >10% dintre celulele tumorale, este detectată o colorare completă a membranei, slabă până la moderată.
• 3+ (pozitiv) - la >10% dintre celulele tumorale este detectată o colorare completă a membranei, cu intensitate moderată până la intensă.

În cazul rezultatelor 3+, 0 sau 1+ determinarea este finalizată în aceasta etapă. În situația unui rezultat echivoc (2+) se purcede la o a doua etapă și anume tehnicile ISH, iar rezultatul obținut este vizualizat ca și standard de aur. 

Supraexpresia HER2/neu apare în 20-30% din tumorile de sân, oferă un factor bun de predicție a răspunsului la terapia cu Trastuzumab.

Cel mai frecvent tip de tumoră mamară este carcinomul ductal invaziv NST - constituie 70% din tumorile mamare iar HER2/neu este supraexprimată în 20-30% din aceste cazuri.

Alte tipuri de tumori de sân, precum carcinomul lobular prezintă HER2/neu pozitiv în măsura mai mică, iar subtipul de carcinom tubular în general nu exprimă HER2/neu având particularități clinice și evolutive speciale.

Recent, ghidurile ASCO/CAP stabilesc reguli pentru evaluarea statusului HER, astfel încât avem 2 situații majore:

1. HER2/neu este pozitiv când se constată:

• scor 3+ imunohistochimic;
• există peste 6 copii ale genelor HER2/neu per nucleu sau raportul de semnale HER2/neu per semnale cromocentru 17 este mai mare sau egal cu 2,2;

2. HER2/neu este negativ în următoarele situații:

• scor imunohistochimic de 0 sau 1+;
• < 4 copii HER2/neu per nucleu în FISH sau raportul semnalelor HER2/neu per cromocentru 17 este mai mic de 1,8.

 Trastuzumab (Herceptin) este un anticorp monoclonal umanizat ce are efect doar în cazurile HER2/neu pozitive.  Deși inițial a fost folosit doar în cazurile de boală metastazantă, medicamentul este utilizat tot mai des ca adjuvant în stadiile precoce. Mecanismul de acțiune este de a se lega de receptorul HER2 și de a destabiliza complexul HER2/HER3/PI3K prin care HER2 acționează. 

Medicii oncologi sunt atenți și la fenomenul de rezistență la terapia anti-HER2 ce apare din diferite motive și poate fi contracarat uneori prin inhibarea PI3K sau prin tratamentul cu Lapatinib în care se targhetează simultan proteina HER și EGFR.

Asigurarea calității rezultatelor pentru testare și evaluarea statusului HER2/neu se face prin efectuarea de control de calitate al testelor IHC și tehnicilor ISH (FISH/DISH). Se organizează anual printr-o schema de control extern cât și intern aplicat fiecărei probe în parte. Participarea la scheme de control extern este absolut obligatorie pentru orice laborator ce lucrează teste cu impact în terapie.

Bibliografie:

  1. Hoda, Syed A MD; Hoda, Rana S MD. Rosai and Ackerman’s Surgical Pathology. Advances in Anatomic Pathology 11(6):p 323, November 2004.
  2. Reddy, V., David, O., Spitz, D., & Haber, M. (2021). Gattuso’s Differential Diagnosis in Surgical Pathology (4th ed.). Elsevier Health Sciences.
  3. Provenzano E, Bossuyt V, Viale G, Cameron D, Badve S, Denkert C, MacGrogan G, Penault-Llorca F, Boughey J, Curigliano G, Dixon JM, Esserman L, Fastner G, Kuehn T, Peintinger F, von Minckwitz G, White J, Yang W, Symmans WF; Residual Disease Characterization Working Group of the Breast International Group-North American Breast Cancer Group Collaboration. Standardization of pathologic evaluation and reporting of postneoadjuvant specimens in clinical trials of breast cancer: recommendations from an international working group. Mod Pathol. 2015 Sep;28(9):1185-201. doi: 10.1038/modpathol.2015.74. Epub 2015 Jul 24. PMID: 26205180.
  4. https://www.pathologyoutlines.com/topic/stainsbreasther2.html 
▲ SUS
Schimba preferintele pentru cookie-uriu