Menu

IASI: 0232 206 180 | 0752 245 226

BRAILA: 0339 110 802 | 0745 399 196

Mănâncă sănătos, îmbătrânește frumos

Îmbătrânirea vine de la sine. Din păcate, nu același lucru se poate spune despre a îmbătrâni frumos.

Ce înseamnă acest lucru? La modul general, presupune păstrarea calității vieții odată cu înaintarea în vârstă, mai ales după 55-60 de ani. Menținerea puterii, echilibrului și a mobilității sunt aspecte importante de ordin fizic ale unei vieți independente. De fapt, viteza cu care mergem în mod obișnuit și puterea cu care strângem obiectele în mână pot fi predictori ai longevității și sănătății în momentul îmbătrânirii. Alți factori ce afectează îmbătrânirea sănătoasă, potrivit Chicago Healthy Aging Study, sunt alimentația și greutatea.

Chicago Healthy Aging Study este un studiu ce a luat în calcul peste 1300 de persoane (femei și bărbați), analizate în perioada 1967-1973 și 2007-2010, axat pe impactul greutății asupra sănătății fizice în a doua parte a vieții. Rezultatele au arătat faptul că persoanele vârstnice care au fost dintotdeauna obeze ori cu greutatea peste cea considerată normală sau care s-au îngrășat semnificativ în perioada cuprinsă între 30 și 70 de ani, aveau o viteză mai mică de deplasare și o putere mai mică în strângerea mâinii decât persoanele de aceeași vârstă, dar care își menținuseră greutatea în limite normale.

Menținerea sănătății este importantă pentru a îmbătrâni frumos, iar acest lucru se poate realiza prin consumul a mai multe legume la masă și reducerea consumului de alimente hipercalorice, cum sunt prăjiturile. De asemenea, diminuarea timpului petrecut șezând este benefică, prin luarea unor pauze pentru ridicarea în picioare și întinderea musculaturii. Ori de câte ori este posibil, se recomandă o plimbare de 10 minute, crescând ușor viteza de deplasare. Nutriția și exercițiile fizice sunt esențiale, iar tot ceea ce se poate face în prezent, în acest sens, își va vedea roadele în calitatea vieții din anii ce vor urma.

▲ SUS