Menu

IASI: 0232 206 180 | 0752 245 226

BRAILA: 0339 110 802 | 0745 399 196

Multitasking ? Mai bine nu.

Un gând pentru orice zi a săptămânii: multitasking-ul sau efectuarea a mai multe activităţi simultan, deşi pare o soluţie isteaţă, are ca efecte pe termen lung creşterea stresului, a şanselor de a afectua greşeli, a productivităţii şi scăderea capacităţii de memorare.

Multitasking-ul poate fi de folos în activităţi de rutină ce nu solicită în mod deosebit creierul (de ex. a merge în timp ce mesteci un biscuite), însă are efectul opus în cazul activităţilor solicitante din punct de vedere cognitiv. Creierul uman nu are capacitatea de a codifica mai mult de un singur flux de informaţii în memoria pe termen scurt, iar nicio informaţie nu poate ajunge în memoria pe termen lung dacă nu trece în prealabil prin memoria pe termen scurt.

Astfel, informaţia respectivă nu mai poate fi accesată şi folosită. Acest tipar conduce la uitare, memorie slabă şi stres suplimentar.

Soluţia ? A face un singur lucru o dată şi a-l duce la bun sfârşit. O astfel de abordare creşte concentrarea, gradul de prezenţă şi abilitatea de reamintire ulterioară. 

▲ SUS