Menu

IASI: 0232 206 180 | 0752 245 226

BRAILA: 0339 110 802 | 0745 399 196

Muzica, aliat în vindecare

Noile terapii folosesc ritmul, sunetele și muzica pentru a ajuta pacienții în recuperarea limbajului, auzului, mișcării sau echilibrului emoțional.

Astfel, muzica are capacitatea de a reduce anxietatea și disconfortul din timpul procedurilor medicale. În cadrul studiilor clinice controlate, persoanele supuse colonoscopiei, angiografiei cardiace sau unei intervenții chirurgicale la genunchi și care ascultau muzică înaintea procedurii s-au dovedit a fi mai puțin anxioase și au avut nevoie de mai puține sedative. Cei care au ascultat muzică în sala de operații au raportat un disconfort mai redus în timpul procedurilor. Iar muzica de după diferite intervenții a dus la un consum mai scăzut de medicamente pentru durere.

Recăpătarea vorbirii. Terapia prin muzică îi poate ajuta pe cei care au suferit un infarct sau o leziune craniană care le-a afectat emisfera stângă, responsabilă cu vorbitul. Abilitatea de a cânta are originea în partea dreaptă a creierului, astfel încât pacienții puteau lucra la procesul de vindecare prin “cântarea” într-o primă etapă a gândurilor și reducerea treptată a liniei melodice.

Muzica poate îmbunătăți calitatea vieții persoanelor având demență, sprijinind evocarea amintirilor, reducerea agitației, facilitând comunicarea și îmbunătățind coordonarea fizică.

Studierea efectului diferitelor genuri muzicale asupra sistemului cardiovascular, prin măsurarea tensiunii arteriale, pulsului și concentrației de cortizol, a ajuns la concluzia că toate tipurile de muzică au condus la reducerea nivelului de cortizol. Însă ascultarea muzicii lui W. A. Mozart ori a lui J. Strauss Jr. a generat scăderea semnificativă a tensiunii arteriale și a pulsului, comparativ cu muzica formației ABBA, spre exemplu, care nu a determinat un efect notabil în acest sens.

Privită ca o modalitate de îmbunătățire a sănătății și a stării de bine, terapia prin muzică este noninvazivă, ieftină și la îndemână. Ca parte a stilului de viață cotidian, este o alegere care poate reduce stresul, durerea și anxietatea.

La muzică înainte !

▲ SUS