Menu

IASI: 0232 206 180 | 0752 245 226

BRAILA: 0339 110 802 | 0745 399 196

Pierderea auzului & detergenții

Pierderea auzului este de regulă asociată cu îmbătrânirea, tinitusul sau pierderea echilibrului locomotor, însă ultimele studii arată faptul că orice persoană, la orice vârstă, poate fi afectată de pierderea auzului în urma expunerii la o substanță chimică prezentă în detergenții folosiți în gospodării.

Potrivit ultimelor statistici, în SUA numărul copiilor afectați de pierderea auzului este de 3 milioane și continua să crească.

În 2006, o parte din angajații unei fabrici din Taiwan și-au pierdut în mod prematur auzul. Fabrica era specializată în producerea de materiale adezive, iar cercetările au dus la concluzia că fenomenul fusese cauzat de o substanță chimică: toluen.

Pierderea auzului generată de substanțe chimice, cunoscută sub denumirea de ototoxicitate, poate afecta orice persoană, indiferent de vârstă; se cunosc peste 200 de medicamente ototoxice, despre care se știe că pot cauza leziuni urechii interne, prin prisma substanțelor chimice conținute ce induc ototoxicitatea, cum este compușilor Syrene și Xylene.

Cel mai important factor generator de ototoxicitate este toluenul, ce se regăsește în vopsele, lacuri, petrol, cerneală tipografică, degresanți, adezivi, fumul de țigară, diluanți și mase plastice. Expunerea la toluen prin inhalare, ingestie sau contact cu pielea este un factor important în pierderea auzului și, mai frecvent, poate cauza tinitus, dermatite și afecțiuni ale vederii.

O parte din studiile dedicate legăturii între toluen și pierderea auzului au fost realizate folosind analizorul de biochimie Rx Daytona și un kit de creatinină marca Randox. Produsele companiei de biotehnologie Randox din Marea Britanie - analizoare și reactivi – sunt prezente și în cadrul Laboratorului Praxis, în vederea realizării analizelor medicale într-o manieră precisă, acurată și în timp util.

▲ SUS