Menu

IASI: 0332 80 27 63 | 0740 034 141

BRAILA: 0339 407 400 | 0741 061 793 | 0745 399 196

Reducerea consumului de sare

Aportul de sare de mai puțin de 5 grame pe zi pentru adulți ajută la reducerea tensiunii arteriale și a riscului de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și atac de cord coronarian.

Principalul beneficiu al reducerii aportului de sare este o reducere corespunzătoare a tensiunii arteriale ridicate.

De reținut

- Consumul ridicat de sodiu (> 2 grame / zi, echivalentul a 5 g sare / zi) și aportul insuficient de potasiu (mai puțin de 3,5 grame pe zi) contribuie la creșterea tensiunii arteriale și la creșterea riscului de boli de inimă și accident vascular cerebral;

- Principala sursă de sodiu din dieta noastră este sarea;

- Majoritatea oamenilor consumă prea multă sare - în medie 9-12 grame pe zi, sau în jur de două ori mai mult decât nivelul maxim recomandat;

- La nivel global, se estimează că 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite în fiecare an dacă consumul global de sare ar fi redus la nivelul recomandat.

Creșterea producției de alimente procesate din ce în ce mai mult și schimbarea stilului de viață transformă obiceiurile alimentare. Alimentele foarte prelucrate au crescut în disponibilitate și au devinit mai accesibile. Oamenii din întreaga lume consumă mai multe alimente bogate în energie, care sunt bogate în grăsimi saturate, grăsimi trans, zaharuri și sare. Sarea este sursa primară de sodiu, iar consumul crescut de sodiu este asociat cu hipertensiunea arterială și riscul crescut de boli de inimă și accident vascular cerebral.

În același timp, pe măsură ce se schimbă obiceiurile alimentare, oamenii consumă tot mai puține legume, fructe și fibre dietetice (cum ar fi cerealele integrale), care reprezintă componente esențiale ale unei alimentații sănătoase. Fructele și legumele conțin potasiu, care contribuie la reducerea tensiunii arteriale.

Sarea din alimentație poate proveni din alimentele procesate, fie deosebit de bogate în sare (cum ar fi semipreparatele), fie consumate frecvent în cantități mari (cum ar fi pâinea și produsele din cereale prelucrate). Sare se adaugă, de asemenea, la mâncare în timpul gătitului sau la masă.

Cu toate acestea, unii producători reformulează rețetele pentru a reduce conținutul de sare al produselor lor, iar consumatorii ar trebui să citească etichetele produselor alimentare și să aleagă produse cu conținut scăzut de sodiu.

Despre sare, sodiu și potasiu

- Sodiul este un nutrient esențial necesar pentru menținerea volumului plasmatic, echilibrul acido-bazic, transmiterea impulsurilor nervoase și funcția normală a celulelor;

- Excesul de sodiu determină efecte negative asupra sănătății, inclusiv creșterea tensiunii arteriale;

- Sodiul este de asemenea conținut în glutamatul de sodiu, folosit ca aditiv alimentar în multe părți ale lumii;

- Potasiul este un nutrient esențial necesar pentru menținerea echilibrului acid și electrolitic și a funcției normale a celulelor.;

- Potasiul se găsește frecvent într-o varietate de alimente nerafinate, în special fructe și legume;

- Creșterea aportului de potasiu reduce tensiunea arterială sistolică și diastolică la adulți.

▲ SUS
Schimba preferintele pentru cookie-uriu