Menu

IASI: 0232 206 180 | 0752 245 226

BRAILA: 0339 110 802 | 0745 399 196

Strategii de prevenire a bolilor cardiovasculare

Boala cardiovasculară se referă, în general, la afecțiuni care implică vase de sânge îngustate sau blocate, care pot duce la un atac de cord, durere toracică (angina pectorală) sau accident vascular cerebral. Alte afecțiuni ale inimii, cum ar fi cele care afectează mușchiul, valvele sau ritmul inimii, sunt, de asemenea, considerate forme de boli ale inimii.

Multe forme de afecțiuni ale inimii pot fi prevenite sau tratate cu un stil de viață sănătos. Câteva sfaturi în acest sens:

  1.  Evitați să fumați

Fumatul este unul dintre factorii de risc cei mai importanți pentru dezvoltarea bolilor cardiace. Produsele chimice din tutun vă pot deteriora inima și vasele de sânge, ceea ce duce la îngustarea arterelor datorită acumulării plăcii (ateroscleroză). Ateroscleroza poate duce la un atac de cord.

Monoxidul de carbon din fumul de țigară înlocuiește o parte din oxigenul din sânge. Aceasta crește tensiunea arterială și ritmul cardiac, forțându-vă inima să lucreze mai mult pentru a furniza suficient oxigen.

Chiar și așa-numitul fumat social - fumatul numai la un bar sau la restaurant cu prietenii - poate fi periculos și poate crește riscul bolilor de inimă.

Vestea bună este însă că riscul de apariție a bolilor de inimă începe să scadă imediat după renunțare. Indiferent cât timp sau cât de mult ați fumat, veți începe să câștigați recompense în materie de sănătate de îndată ce renunțați.

  1. Faceți mișcare aproximativ 30 de minute în majoritatea zilelor săptămânii

Exercițiul regulat, zilnic, vă poate reduce riscul de boli de inimă. Iar când combinați activitatea fizică cu alte măsuri de stil de viață, cum ar fi menținerea unei greutăți sănătoase, efectul este și mai bun. Activitatea fizică vă poate ajuta să vă controlați greutatea și să reduceți riscul apariției hipertensiunii arteriale, colesterolului ridicat și diabetului.

În general, ar trebui să faceți exerciții moderate, cum ar fi mersul pe jos într-un ritm rapid, timp de aproximativ 30 de minute în majoritatea zilelor săptămânii. 75 de minute pe săptămână de activitate aerobică viguroasă sau o combinație de activitate moderată și viguroasă. Pentru beneficii și mai sănătoase, urmăriți o activitate aerobică moderată de 300 de minute sau 150 de minute de activitate aerobică viguroasă în fiecare săptămână.

Activitățile cum ar fi grădinăritul, gospodăritul, urcarea scărilor și plimbatul câinelui au și ele efect pozitiv.

  1. Alegeți o dietă sănătoasă pentru inimă

O dietă bogată în fructe, legume și cereale integrale vă poate ajuta să vă protejați inima. Alegeți alimente precum fasolea, produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi, carnea slabă și peștele, ca parte a unei alimentații sănătoase. Evitați prea multă sare și zaharuri în dieta dumneavoastră.

Limitarea anumitor grăsimi pe care le consumați este importantă. Dintre tipurile de grasimi saturate, polinesaturate, mononesaturate si grasimi trans - incercati sa limitati sau sa evitati grasimile saturate si grasimile trans. Dacă eticheta nutrițională are termenul "hidrogenat parțial" sau "hidrogenat" înseamnă că acel produs conține grăsime trans.

Dar nu trebuie să tăiați toate grăsimile din dieta dumneavoastră. Grasimile sănătoase din surse de plante - cum ar fi avocado, nuci, ulei de măsline și ulei de măsline - vă ajută inima scăzând colesterolul rău.

Mâncarea multor fructe și legume poate ajuta la îmbunătățirea tensiunii arteriale și a nivelului colesterolului și la ameliorarea diabetului zaharat.

  1. Mențineți o greutate sănătoasă

Greutatea în exces poate duce la creșterea șanselor de boli cardiace - incluzând hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat și diabetul zaharat. Sindromul metabolic - o combinație de grăsimi în jurul abdomenului, hipertensiune arterială, hiperglicemie crescută și trigliceride ridicate - crește riscul bolilor cardiace.

Chiar și o mică pierdere în greutate poate fi benefică. Reducerea greutății cu doar 3 până la 5% poate contribui la reducerea trigliceridelor și a zahărului din sânge (glucoza) și la reducerea riscului de diabet. Pierderea chiar mai mult poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol din sânge.

  1. Obțineți un somn suficient de calitate

Privarea de somn poate face mai mult decât să facă să căscați pe tot parcursul zilei; aceasta vă poate afecta sănătatea. Persoanele care nu au suficient somn au un risc mai mare de obezitate, hipertensiune arterială, atac de cord, diabet și depresie. Majoritatea adulților au nevoie de șapte până la nouă ore de somn în fiecare noapte. Dacă vă treziți fără ceasul deșteptător și vă simțiți reîmprospătat, înseamnă că dormiți suficient.

Considerați somnul o prioritate în viața voastră. Stabiliți un program de somn și țineți-vă de acesta, mergând în pat și trezindu-vă la aceeași oră în fiecare zi.

Dacă simțiți că ați dormit suficient, dar sunteți încă obosit pe tot parcursul zilei, adresați-vă medicului dumneavoastră

  1. Gestionați stresul

Unii oameni se confruntă cu stresul în moduri nesănătoase - cum ar fi supraalimentarea, băutul sau fumatul. Găsirea unor modalități alternative de a gestiona stresul - cum ar fi activitatea fizică, exercițiile de relaxare sau meditația - vă pot ajuta să vă îmbunătățiți sănătatea.

  1. Testați-vă sănătatea periodic

Tensiunea arterială ridicată și colesterolul ridicat vă pot deteriora inima și vasele de sânge. Dar fără a le testa, probabil că nu știți dacă aveți sau nu aceste afecțiuni. Testarea periodică vă poate indica nivelul tensiunii și colesterolului și ce trebuie să faceți.

▲ SUS