Menu

IASI: 0232 206 180 | 0752 245 226

BRAILA: 0339 110 802 | 0745 399 196

Tusea convulsiva

Tusea convulsiva nu este o tuse obisnuita, fiind denumita in popor ”tuse magareasca”, datorita zgomotului particular (pacientii trag repede aer in piept dupa ce tusesc violent) sau ”tusea de 100 de zile”(persista timp de cateva saptamani).    

Aceasta reprezinta o infectie acuta a cailor respiratorii (foarte contagioasa) si este produsa de bacteriile Bordetella, in special specia pertussis.
Bordetella pertussis este un cocobacil Gram negativ, aerob, incapsulat, patogen, strict uman, traieste foarte putin in aerul respirat, dar se transmite foarte usor.

Bacteriile Bordetella sunt de 7 tipuri:

- Bordetella pertussis: bacteria supravietuieste doar cateva ore in secretiile respiratorii, afecteaza prima data nazofaringele, apoi disemineaza catre trahee si bronhii, rar avansand catre alveole (partea terminala a plamanilor), determinand pneumonie.

- Bordetella parapertussis: este o bacterie similara cu pertussis, dar produce forme mai usoare decat aceasta. Acest lucru se datoreaza faptului ca bacteria Bordetella parapertussis nu produce o toxina pertussis. Infectia mai blanda a speciei parapertussis poate fi cauza principala a bronsitei prelungite.

- Bordetella bronchiseptica: afecteaza in special animalele, determina rar infectie respiratorie, doar la persoanele cu imunosupresie.

- Bordetella avium: cauzeaza guturai la curcani.

- Bordetella hinzii: colonizeaza tracturile respiratorii ale pasarilor de curte, dar poate, de asemenea, sa infecteze oamenii imunocompromisi.

- Bordetella holmesii: este asociata cu septicemia la om.

- Bordetella trematum: infecteaza speciile umane, provocand infectii ale urechii si a ranilor deschise.

Simptome
Odata cu infectarea, dureaza aproximativ 7 pana la 10 zile, chiar 20 zile pentru ca semnele si simptomele sa apara, desi uneori poate dura mai mult. De obicei, semnele sunt usoare si seamana cu cele de raceala obisnuita (faza catarala):

-Nas infundat si cu secretii
-Stranut
-Ochi rosii si lacrimare
-Durere de cap
-Febra usoara
-Tuse usoara

Dupa aproximativ doua saptamani simptomele se agraveaza (faza paroximala – poate dura pana la 8 saptamani). Mucusul se acumuleaza in caile respiratorii, provocand tuse necontrolabila. Episoadele de tuse severa si prelungita sunt insotite de:
– Varsaturi
– Cianoza (invinetire) sau inrosirea fetei

– Transpiratii
– Oboseala cronica
– Inspir prelungit si zgomotos care seamana cu ragetul de magar (de aici numele de ”tuse magareasca”).
Etapa finala a infectiei este etapa convalescentei, tusea se diminueaza in intensitate si dispare in 2-3 saptamani.

Factori de risc
Vaccinarea este obligatorie in tara noastra incepand cu varsta de 2 luni, apoi 4, 6, 12 luni si 4 ani. Vaccinul antipertussis se administreaza concomitent cu vaccinul antidifterie si antitetanos (DTPa).
In cazuri rare infectia este intalnita si la adulti, sub forme mai usoare, datorita nevaccinarii in copilarie sau in cazul epidemiilor extinse. Epidemiile cu Bordetella pertussis pot aparea periodic la interval de 2-5 ani, deoarece vaccinul poate controla boala, dar nu poate controla circulatia bacteriilor. Este foarte important ca femeile insarcinate, precum si alte persoane care intra in contact frecvent cu un copil sa fie vaccinate impotriva tusei convulsive. Vaccinul stimuleaza sistemul imunitar in producerea unui nivel mare de anticorpi impotriva bacteriilor tusei convulsive, acestia vor trece la bebelus in perioada intrauterina si il vor proteja in timpul primelor sale luni de viata. Daca femeia insarcinata sau bebelusul intra in contact cu o persoana care sufera de tuse convulsiva, anticorpii vor ataca bacteriile Bordetella si cei doi vor fi protejati impotriva acestei boli.
Imunitatea postvaccinare si postinfectie dobandita dupa boala cauzata de Bordetella pertussis nu protejeaza de boala cauzata de specia parapertussis!

Complicatii
Adolescentii si adultii se pot recupera usor, insa tusea obositoare poate avea efecte secundare precum: fracturi de coaste, hernie, incontinenta urinara, dureri in piept, venectazii (vase de sange sparte pe sub piele) sau hemoragii subconjunctivale (spargerea unui vas de sange la nivel ocular).
La sugari – in special la cei sub 6 luni – complicatiile de tuse convulsiva sunt mai severe si pot include: pneumonie, apnee, deshidratarea sau pierderea in greutate, din cauza dificultatilor de alimentatie, convulsii, leziuni ale creierului, pneumotorax, hipertensiune pulmonara si deces.

Investigatii recomandate
Daca tusea convulsiva este diagnosticata din timp, antibioticele pot trata cu succes simptomele sale, impiedicand infectarea altor persoane.
Pentru confirmarea bolii se efectueaza mai multe investigatii, cum ar fi: radiografie pulmonara, analize de sange, cultura bacteriana, teste serologice.
In cadrul Laboratorului Praxis se pot face urmatoarele analize extrem de utile pentru diagnosticare:

Test diagnosticare Bordetella (parapertussis, pertussis – IgA, IgG, IgM) – test care prezinta foarte multe aplicatii clinice:

- Permite diferentierea anticorpilor postinfectie si postvaccinare

- Confirma prezenta infectiei acute

- Ofera diagnostic diferential intre B. pertussis si B. parapertussis

 - Arata informatii detaliate in ceea ce priveste prezenta anticorpilor specifici anti-bordetella.

Alte analize specifice:

- Hemoleucograma completa

- VSH

- CRP (proteina C reactiva)

- Fibrinogen

▲ SUS