Ghid de recoltare
Recoltarea sângelui se efectuează în cursul dimineţii, după o pauză alimentară de 12-14 ore. Personalul laboratorului va oferi informaţii şi recomandări specifice pentru efectuarea investigaţiilor ce presupun recoltarea de probe de sânge.
A. Pentru sumarul de urină
Recoltarea se face de preferinţă dimineaţa (urina de peste noapte) sau după cel puţin 3-4 ore de la micţiunea anterioară. Se recoltează un volum de 10-20 ml în recipient de unică utilizare dedicat acestui tip de examen. Este imperios necesară o toaletă externă riguroasă cu apă caldă şi săpun. Proba se aduce la laborator în interval de maximum o oră de la prelevare.
B. Pentru urocultură
Se recomandă prelevarea primei urini matinale sau dupa cel puţin 3 ore de la micţiunea anterioară, în volum de 20 ml, în recipient steril învelit in folie protectoare de celofan care se deschide în momentul prelevarii.
Înainte de recoltare se face toaleta zonei genito-urinare şi perineale cu apă şi săpun, apoi se usucă vulva, respectiv glandul, cu comprese sterile, prin mişcare unică din faţă spre spate. Se desfiletează capacul urocultorului şi se urinează în toaletă circa 10-20 ml, prinzând din zbor jetul mijlociu în urocultor fără a întrerupe jetul şi fără a atinge gura urocultorului de piele sau lenjerie. Se înfiletează capacul urocultorului şi se transportă proba la laborator în maxim 2 ore pentru a fi examinată.
Dacă intervalul nu poate fi respectat, proba se menţine la frigider, la 2 – 8 grade C, maxim 6 ore, imediat după prelevare, după care se aduce la laborator. Înainte de recoltarea probelor nu se vor administra antibiotice.
A. Pentru coprocultură
Recoltarea se face din scaunul (materii fecale) emis spontan. Înainte de recoltarea probelor nu se vor administra antibiotice. Pacientul va avea grijă să nu contamineze proba cu urină, săpun ori dezinfectante.
Cu lopăţica ataşată de capacul coprorecoltorului se prelevă 1-5 gr. (corespunzător unei boabe de mazăre) de materii fecale. Se acordă atenţie porţiunilor, zonelor cu mucus sau striuri de sânge. Se închide coprorecoltorul apăsând cât mai bine capacul, pentru ca lopăţica să fie introdusă în mediul de transport din interiorul coprorecoltorului.
Proba recoltată dimineaţa se aduce în aceeaşi zi la laborator. Dacă prelevarea s-a făcut cu o seară înainte, proba se păstrează (în condiţii de etanşeitate), la 2-8 grade C până a doua zi şi se va aduce în cel mai scurt timp la laborator.
B. Pentru examenul coproparazitologic
Recoltarea se face din scaunul emis spontan, omogenizat. Cu ajutorul linguriţei sau tijei coprocultorului se prelevă porţiuni din scaun cu mucus şi eventual urme de sânge, iar când acestea lipsesc se recoltează boluri din 2-3 locuri diferite. Cantitatea necesară este de 10-15 g, iar dacă scaunul este lichid recoltorul trebuie umplut pe jumătate.
Prelevatele de materii fecale destinate examenelor parazitologice se transportă la laborator în cel mai scurt timp (2 ore de la prelevare) în coprorecoltoare fără mediu de transport, sau dacă proba este pastrată la 2-8 grade C, în maxim 24 ore.
C. Pentru proba de digestie
Se recomandă regim alimentar instituit cu 2 – 3 zile înainte de aducerea în laborator a probei: 50 – 60 gr. unt (50 – 150 gr. grăsimi/zi), 100 – 200 gr. carne roşie, 500 gr. lapte, 200 -300 gr. cartofi, 100 gr. pâine şi abstinenţă de la alcool. Pentru copii se recomandă un regim constant cu 72 ore înainte de recoltare, care să includă cantităţi suficiente de grăsimi şi carne roşie.
Proba se transportă la laborator în maxim 1 oră de la recoltare.
D. Pentru amprenta anală
Din lopăţica coprorecoltorului se confecţionează o baghetă prin învelirea ei cu un capişon de vată peste care se aplică un pătrat de celofan (latura 2/2 cm) ce se fixează cu banda adezivă de tija lopaţelei. Recoltarea se face dimineaţa, înainte de toaleta regiunii anale. Se şterge bine zona anusului cu bagheta cu celofan prin tamponare şi rotire usoară.
În coprorecoltor se pun 2-3 picături de apă pentru a menţine umed capişonul cu proba recoltată. Se introduce bagheta în coprorecoltor şi se apasă bine capacul. Se aduce la laborator în 2-4 ore de la recoltare.
Cu primul tampon se îndepartează excesul de mucus din endocol şi se aruncă. Al doilea tampon se introduce în canalul endocervical şi se efectuează rotaţii energice timp de 15 – 30 secunde. La retragere se evită atingerea pereţilor vaginali şi se introduce tamponul în tubul de polietilenă care conţine mediul de transport, care apoi se rupe la nivelul tubului, dupa care se ataşează dopul şi se trimite la laborator.
În cazul recoltării la bărbaţi, se introduce în canalul uretral periuţa prevazută în sistemul de recoltare 2,5 cm şi cu o mişcare de rotaţie se retrage, se introduce în eprubetă şi se aduce la laborator.
Se recomandă abstinenţă sexuală 3 -5 zile. Înainte de recoltarea probei, pacientul trebuie să urineze pentru curăţarea tractului pentru eliminarea germenilor prezenţi în canalul uretral. Proba se recoltează prin masturbare. Întregul volum de spermă emisă se recoltează în recipientul de recoltare. Daca recoltarea se face la domiciliu, se notează ora recoltării şi se aduce imediat, în maxim 3 ore, menţinându-se la o temperatură de aproximativ 37 grade Celsius. Rezultatul analizei este strict confidenţial.